Je zděný komín přežitek moderní doby?

Jako k ohni patří kouř, tak i k domu patří komín. Popravdě on by ten dům bez komínu vypadal tak nějak poloviční. A pokrok nejde kupředu jen ve vědě a technice, ale také ve stavebnictví. Nejen co se materiálů týče, ale také technologické postupy jsou modernější a účelnější. Ale vše má své pro a své proti.

Zděný komín už neodpovídá požadavkům moderní topné techniky. Má horší tah, je citlivý na vlhkost, má malou odolnost proti kyselině a špatnou tepelnou izolaci. Jeho pukliny, promokání a oheň představují velké nebezpečí pro dům a jeho obyvatel. Kromě toho nelze použít univerzálně. Proto dříve než se budeme rozhodovat pro komínový systém, měli bychom už vědět, jaký spotřebič, t. j. kotel, který napojíme na kouřovod, budeme používat. Většina majitelů rodinných domů chce i spotřebiče na tuhá paliva – kamna či krb. Moderní vložkové komínyto umožňují. Jsou těsné a odolné proti agresivnímu kondenzátu, který vzniká při ochlazení spalin v průduchu komína, jsou odolné proti požáru i při hoření sazí a mají dlouhou životnost.

Komínová technika prošla velmi dlouhým historickým vývojem od primitivních konstrukcí, jako byly například pouhé otvory ve střeše přes kouřovody z dutých nebo vydlabaných kmenů vymazaných hlínou, přes komíny a kouřovody z kamene nebo cihel k současným vícevrstvým univerzálním nebo speciálním konstrukcím. Vybrat si mezi zděným nebo kovovým komínem není zrovna jednoduché. Pokud se chystáme se stavbou komína, měli bychom  zohledňovat několik hledisek: velikost místnosti, druh spotřebiče, situování krbu, velikost ohniska, materiál, protipožární požadavky, architektonické požadavky, druh paliva, průduch, přívod vzduchu a jiné.

Nelze s určitostí říci, zda zděný komín je přežitkem dnešní uspěchané doby. Jsou pořád budovy, které mají i historickou cenu a tam se z největší pravděpodobností by se tam ten stavebnicově – plechový nehodil.